Aktuální otevírací doba: Pondělí: 8:30 - 16:00 Úterý: 9:00 -16:00 Středa: 8:30 - 17:00 Čtvrtek: 9:00 - 16:00

Aktuality

 

Aktuální cena drahých kovů

Jistě jste všichni zaznamenali zprávy o aktuální rekordní ceně zlata na burze, která se v minulém týdnu na chvilku vyšplhala až k 2195 USD/oz. Tyto informace musí všem investorům dělat radost. Za tímto růstem nemůže stát nic jiného než stále přetrvávající inflace, růst mezd a nákladů. Takže se nejedná o nic překvapivého. Růst kupní síly musí vést k růst ceny zlata, aby byla vyvážena nabídka i poptávka.

Aktuálně nejvíce ztrácí stříbro v poměru zlato/stříbro 1:90. I kdybych byl největší pesimista, tak si myslím, že rovnovážný poměr za posledních několik let je 1:75 - 1:80, což odpovídá 27,15 až 28,9 USD/oz. Aktuálně se stříbro obchoduje na 25 USD/oz!!! Cenový poměr je propastný. 

Jestliže zlato udrží svou hodnotu, tak se domnívám, že je nevyhnutelný další rychlý růst ceny stříbra. Jestliže bude klesat, tak by stříbro mělo být stabilnější.

Platina je druhým kovem, kterému se vhledem k poměru cen příliš nedaří. Ale platina si žije vlastním životem, a vůbec nemusí následovat zlato a stříbro.

Vůči zlatu jsou platina i stříbro aktuálně velmi levné!

 

Aktuální doporučení: využijte minimálních marží výrobců u mincí Klokan, Krugerrand, Maple Leaf a Noemova Archa 2023

Šťastné a veselé Vánoce!!!

Dobrý den,

rád bych všem zákazníkům společnosti Myš a Medvěd s.r.o. popřát krásné prožití svátků vánočních a úspěšný rok 2024! 

 

Důležité informace ke konci roku: 

Otevírací doba během svátků:

pátek 22.12. 10 - 16h prodejna otevřena

od. 25.12. do 1.1.2014 prodejna zavřena, objednávky z eshopu budou odesílány ve dnech následujících

 

Doručení do Vánoc:

poslední objednávky Českou poštou budou odesílány 17.12.

poslední objednávky Zásilkovnou budou odesílány 18.12., objednávky odeslané 17.12. by měly být do pátku doručeny v rámci ČR

 

Novinky:

V průběhu ledna bude opět spuštěna možnost "Uskladnění" objednávek a jejich kompletace a odeslání na žádost zákazníka. S tím rozdílem, že faktura za dopravu bude vystavena na základě žádosti zákazníka a objemu objednávek. Takže až na konci, místo na začátku. Věřím, že tento systém bude plně funkční a uspoří nám čas i peníze.

 

Děkuji vám za podporu!

Daniel Nedvídek

novinky v prodeji - Panda, Drak, Unicorn 2024

Dobrý den,

rád bych vás informoval o začátku prodeje mincí:

Čínské znamení Draka 2024

 

Čínská Panda 2024

 

Tudor Beasts - Unicorn 2024

 

Mince Čínské znamení jsou aktuálně v nabídce v hmotnostech 1oz, 1/2oz a 2 oz u stříbra, 1oz, 1/10oz a 1/4oz u zlata a 1 oz u platiny. Ti z vás, kdo mají zájem o 1oz mince ve zlatě, tak upozorňuji, že budou určitě vyprodány jako první. Znamení draka je jedno z nejvýznamnějších znamení lunární série. Dodání je naplánováno od 20.11.2023

Mince Čínská Panda jsou již přibližně týden, nabízeny ve všech gramážích. Dodání 1 až 2 týden v prosinci.

Mince Seymour Unicorn jsou nabízeny v hmotnostech 2oz a 10oz ve stříbře a 1oz ve zlatě. 10oz mince budou k dodání o něco později než 2oz. Jedná se o 4. minci ze série royal Tudor beasts. U mincí 2oz Ag a 1oz Au je plánované naskladnění 2 týdny.

Nakupujte mince - darujte mince

Jistě si mnoho z vás láme hlavu, čím obdarovat své známé, kolegy nebo i lidi, kteří vám nějakým způsobem pomohli a vy se jim chcete jednoduše odvděčit. Vždycky to přijde jako rána z nebes. Zítra potřebuji dárek... co, kde, jak rychle sehnat, tak aby se to stihlo a aby se to líbilo. Blížící se Vánoce jsou zářným příkladem nákupních šílenství všeho druhu (i když o tom víme rok dopředu). Jelikož prodávám drahé kovy, tak asi nikdo nebude ode mne čekat jinou radu než mince. A je tomu tak. Doporučuji vytipovat si pár mincí "na sklad" a ušetřit si čas a spoustu nepříjemných zážitků se sháněním dárků. A to především stříbrné mince 1oz, které opravdu nikoho neurazí a když se trefíte do vkusu, tak určitě potěší. Ale nabídka je velmi široká. Od stříbrných mincí 1/4 oz, které můžete darovat místo "dýška" v restauraci až po zlaté k významným jubilejím. 

Daniel Nedvídek

Česká mincovna

Do 25.9. mohou zákazníci objednat mince Český Lev a Slovenský Orel 2023 v mnoha variantách za příznivé ceny.

Český Lev, Slovenský orel, tolar (investicni-zlato-praha.cz)

Britannia 2024

Mince Britannia 2024 budou s králem Charlesem III. bez koruny, bez limitu ražby! Může se to zdát prapodivné, ale je to tak. Mince budou v nabídce od 41. týdne.

Osobní odběr a platba v hotovosti

Pokud zákazník volí nákup s osobním odběrem a platbou v hotovosti, vřele doporučuji, vytvořit objednávku předem přes eshop. Tuto objednávku můžete vytvořit "po cestě" a vyhnete se tak zbytečnému čekání, než prodejce dohledá všechny produkty a vytvoří fakturu na místě. Jedná se především o nákup mnoha různých položek. Při objednávce není nutné uvádět jméno, adresu atd., takže se jedná o stejně diskrétní nákup. Případně si můžete vymyslet údaje o odběrateli jaké chcete. Rovněž je dobré mít u sebe seznam produktů které chcete zakoupit, abyste nemuseli pracně vzpomínat, co že jste to vlastně chtěli. 

Toto je pouze rada z praktického hlediska, aby zákazník zbytečně nemusel čekat. Také je pravděpodobné, že již bude objednávka zkompletována a připravena k výdeji. Případné změny na místě jsou samozřejmě možné. 

Puncovní úřad

Jen v krátkosti k vašim dotazům, zda je firma Myš a Medvěd s.r.o. registrována u puncovního úřadu. Není. Až budou mít investiční drahé kovy punc, tak třeba bude, ale do té doby to nedává smysl. Puncovní značka slouží k rozlišení ryzosti kovu ve věci. Investiční předměty obsahují veškeré důležité informace na sobě - váha, ryzost, výrobce... Tím v mnohém překonávají puncovní značky. 

Mince The Royal mint

Mince The Royal mint Britannia Charles III. korunovaný a Korunovační mince Charles III. se blíží vyprodání (Charles III. Korunovaný 1 oz Au je již vyprodaný). Proto doporučuji vřele jejich nákup, protože cena jen poroste. Náklad je opravdu minimální, ač se to nemusí zdát. V současné době se blíží chvíle, kdy můžete nakupovat tyto mince u prodejců, kteří se předzásobili. Jinde tyto mince již neseženete. 

Jen chci připomenout, že kvalita mincí z The Royal Mint je jako vždy velmi špatná!!! Prakticky neexistuje mince, která by plně uspokojila očekávání zákazníků. Objevují se bílé skvrny, mince jsou "pobouchané" a Charles III. je v drtivé většině odřený. S tímto musí zákazníci počítat a jsou na tom všichni stejně. Při přebalování, je s nimi, ze strany prodejce zacházeno v bavlnce.

Kdy je správný čas nakupovat?

Z dlouhodobého hlediska jsou tři nejlepší způsoby, kdy se rozhodnout k nákupu:

1. v nabídce jsou produkty, které zákazník sbírá a nutně potřebuje (novinky s omezeným nákladem)

2. zákazní má nashromážděnu sumu, za kterou obvykle nakupuje nebo má v plánu nakoupit (např.: tuba mincí)

3. zákazník si určí pěvně čas, kdy nakupuje (např.: každé pondělí dopoledne, každý 10. den v měsíci atd.)

Sledování aktuální ceny je z mého pohledu časově velmi náročné a nemá konce. Jednou jsou ceny vyšší, jednou nižší a nikdo neví, jaké budou zítra. Než neustále sledovat ceny a jejich vývoj, je lepší, věnovat se své výdělečné činnosti. Několik hodin ztracených "sledováním", stojí více než rozdíl cen v rámci několika dní. 

Prémium

Často se ptáte, proč je nějaká mince levnější než jiná a naopak. Vše je dáno prémiem výrobce a prodejce. Výrobce je firma jako každá jiná a musí řídit svůj odbyt. To dělá pomocí změny výše prémia (změny odměny) za své produkty. Každá velká mincovna má předem nasmlouvané objemy nákupu drahých kovů a samozřejmě je třeba dostát svým závazkům a zároveň výrobky co nejrychleji prodat. Velmi často se prodává i to, co ještě není ani vyrobené. Ale v rámci fixací cen v celém procesu od těžby po výrobu a konečný prodej je vše tak jak má být. Ke změně prémia může přistoupit samozřejmě i velkoobchod či prodejce, pokud potřebuje některé produkty vyprodat nebo dosáhnout minimálního plnění vůči dodavateli. 

Ceny jsou několikrát týdně upravovány dle aktuálních prémií výrobců či jiných dodavatelů. Výprodeje a další akční nabídky zde nenajdete. Pouze tipy k nákupu. 95% produktů je přímo závislých na ceně kovu.

Česká republika nakoupila v květnu 2t zlata

ČNB během května 2023 přikoupila 2 tuny zlata do svých rezerv. Stalo se tak poprvé za tipuji již pár desítek let. ČNB sice nakupuje malé množství, ale to je použito pro vlastní ražby mincí ČNB. Na každého občana tak připadá necelých 5g. 

Hmotnost 1 oz - jak je to s mírou přesnosti

Drahé kovy se povětšinou prodávají v uncích (oz). 1oz je základní hmotnost, se kterou se můžeme setkat nejen při nákupu samotném, ale také při sledování vývoje na burze, ve zprávách atd. Drahé kovy jsou obchodovány v násobcích uncí a jedna unce váží 31,103g. 

Mince o hmotnosti 1oz obsahují minimálně 31,103g daného kovu. V případě mincí, které nejsou ryzí (999 a více), je jejich hmotnost o to vyšší. Například mince o ryzosti 900/1000 a hmotnosti 1oz váží přibližně 34,2g. Informace o hmotnosti na minci nám vždy říká, kolik mince obsahuje "čistého" kovu, ne kolik přesně váží.

U zlata, platiny či palladia si můžeme být jistí, že mince neváží méně ani více než kolik vážit má. U stříbra, které je stále levné, se můžeme velmi často setkat s hmotností mírně jinou nežli 31,103g. Minimum je závazek výrobce, ke kterému by nemělo nikdy dojít. Maximum však není dáno, a tak se můžeme setkat s mincemi i o něco těžšími. Jestliže je mince vyrobena a váží "o chlupů více", tak se výrobci nevyplatí opět materiál tavit, válcovat, razit atd. Hmotnostní rozdíl u Masterboxu (500ks.) může být až 150 - 200g.

Má se však za to, že každá mince váží 1oz! Rovněž nemá smysl podezřívat výrobce, že mince nemusí vážit, nebo není ryzí. Každý výrobce má svou výstupní kontrolu, je kontrolován a působí na konkurenčním trhu. Jakákoli pochybení výrobce by znamenalo fatální diskreditaci a ztrátu práv na emise v dané měně! Získání práv na ražbu mincí v nominální měně jakéhokoli státu není jednoduchý proces.

Novinky v nabídce

Novinky v nabídce květen 2023

mince Egyptian Gods: Isis (1.ze série) a Osiris (2.) - nová série

mince DC Comics: Batman (1.ze série), Aquaman (2.) a Superman (3.) - druhá série

mince Germania Mint: Germania 2023 1oz, 2oz, 10oz, Germania a Galia 1oz, 2oz a 10oz, Beech leaf 2023 - doporučuji, kvalitní a líbivé zpracování všech mincí

mince World Wildlife Kongo - Ray

mince Next generation: Klokan 2oz a 10oz 2023 - doporučuji, překrásná série

mince Wombat 2023

mince Myths and Legends: Merlin 1oz - jako vždy od The Royal Mint nízká kvalita ražby

mince Česká mincovna: Český Lev 1000g a 3000g - mimořádná nabídka

mince Swan 2023 - doporučuji, tyto mince budou rychle vyprodány

mince Antarctit Territory - Emporer Penguin (1. ze série) - doporučuji, nová série

mince Britannia Charles III. 1oz Platina, mince Elizabeth II. 2023 nebyla ražena

Cenový vývoj

Během května 2023 došlo k razantnímu poklesu ceny drahých kovů, a to především u stříbra. Stříbro se na přelomu dubna a května pohybovalo na růstové trajektorii a překonalo 26 USD/oz. Aktuálně se pohybuje na úrovni 23,5 USD/oz. Během tohoto poklesu zároveň silně posiloval dolar. Cena zlata klesla opět pod 2000 USD/oz, ale tuto metu má aktuálně stále velmi blízko (1980 USD/oz). Poměr cen zlato/stříbro je na přibližné hodnotě 1:84. Nepředpokládám, že by poměr cen dále narůstal v neprospěch stříbra a zároveň v další pokles ceny zlata. Jen připomenu dlouhodobý poměr zlato/stříbro 1:15. Od této doby uběhlo již spoustu času, ale 1:15 a 1.84 je propastný rozdíl. V krátkodobém horizontu se domnívám, že se nacházíme na nejnižších cenách za poslední 3 měsíce. Platina klesla z více než 1100 USD/oz k 1050 a drží se na mírně nadprůměrných hodnotách za poslední rok. Jen připomenu, že platina je opravdu vzácný kov a v roce 2008 byla nad 2000 USD/oz. Na rozdíl od zlata a stříbra není ve stálé nabídce výrobců, i když poptávka převyšuje nabídku. Palladium je dlouhodobě nedostupné u všech výrobců, kteří s palladiem pracují.

Marže výrobců se pohybují na nižších hodnotách, poptávka je velmi slabá a dostupnost materiálu vynikající. 

Minimální výše objednávky - zrušena

Vzhledem k nekonečně žádostem o výjimku při nákupu bylo od minimální hodnoty objednávky upuštěno. To ale neznamená, že je pro zákazníky efektivní nakupovat a platit dopravu k nákupu "jedné mince". Proto doporučuji i nadále nakupovat více, méně často.

Krásné jarní dny!

Nedvídek

minimální výše objednávky

Vzhledem k množství objednávek, včasného vyřizování a bezproblémový průběh expedice byl nastaven limit pro jeden nákup 2400 Kč / 100 EUR. Tento krok napomůže nadále udržet co nejkvalitnější servis. Zároveň sníží náklady investice zákazníků. Není optimální platit dopravu za nízký počet položek. Děkujeme za pochopení.

Zrušení možnosti přepravy "Uskladnění"

Vzhledem k množství objednávek je zrušena možnost "Uskladnění". 

Nová pracovní doba

Otevírací doba:

Pondělí: 8:30 - 16:00

Úterý: 9:00 - 13:00, 13:30 -16:00

Středa: 8:30 - 17:00

Čtvrtek: 9:00 - 13:00, 13:30 -16:00

Dovolená

6.3. až 10.3. 2023 zavřeno

Novinky

Nejžhavějšími novinkami v nabídce jsou mince Maple Leaf a Kangaroo 2023 s portrétem královny Elizabeth II s "nápisem" 1952 - 2022. Zlaté, stříbrné i platinové. Předpokládám, že se nebudou razit dlouho. K tomu doplním, že mincovny si drží tajemství s tím co a kdy budou razit. 

Mince Český lev a Slovenský Orel budou pro letošní rok bez panovníka. V příštím roce opět budou. Jedná se o problém s licencí "nominální hodnoty". Tento problém se vyskytne u více mincí různých výrobců.

Germania Mint pro letošní rok nebude pokračovat v ražbě mincí King of The Past. V nabídce budou mince Germania, Germania a Gallia, Valkyries, Mythical Forest (listy) a překvapení v podobě druhé investiční mince v nominální hodnotě EUR (po Wiener Philharmoniker) z Malty.

Pressburgmint bude nadále pokračovat ve své pestré nabídce i v roce 2023. U mincí Icon bude vyobrazena královna Elizabeth II. což je opravdu výborný nápad! Slitky budou bohužel bez nominální hodnoty, takže se v naší nabídce neobjeví. Chystáme do prodeje "na objednávku" zlaté mince 1 oz a 1/10 oz.

 

 

Elizabeth II. x Karel III.

Od 17.1.2023 lze zakoupit mince Britannia 1 oz 2023 Ag s portrétem krále Karla III. Doporučuji nakupovat mince s královnou Elizabeth II., které budou brzy vyprodány u všech prodejců a bude jich pravděpodobně o dost méně než s Karlem III.

Platba pouze převodem

V průběhu dovolené/zavřené prodejny bude za zboží možné platit pouze převodem (do 12.1.).

Mince Slon 1 oz Ag 2023 byly konečně dodány a rozeslány zákazníkům! Děkuji za trpělivost!!! 

Dostatek stříbra

Jsou to asi 2 měsíce co byl hlášen nedostatek stříbra u výrobců. Nyní již tomu tak není a "všeho je dost". Také cena stříbra na burze vyskočila z 18 - 19 USD/oz až nad 24 USD/oz. Tento prudký růst motivuje těžaře prodávat a rafinerie z čeho vyrábět. To jen pro upřesnění předchozího příspěvku.

Aktuálně je nedostatkovým kovem Platina.

 

Nedostatek stříbra

Aktuální ceny stříbra na burze nereflektují těžební náklady a těžaři přestaly za tuto cenu stříbro dodávat. Rafinerie nebudou již brzy mít z čeho vyrábět! Některé již nyní nemají...

Předobjednávky zboží

Z důvodu dlouhých dob dodání zboží se ruší, ve většině případů, předobjednávky zboží. Nové produkty se budou prodávat, až ve chvíli, kdy bude přesně známo, kdy zboží dorazí. Z pohledu prodejce i kupujících toto řešení zamezí nervozitě na obou stranách. Pro získání informace, kdy bude zboží v prodeji lze využít "hlídacího psa" u každého produktu. Děkujeme za pochopení! Produkty, které jsou v nabídce v předobjednávce jsou v daný moment již zakoupeny a zaplaceny. Nemůže tedy dojít jejich nedodání!

Zboží, které není běžně skladem, stále platí "na objednávku" s přibližným časem dodání.

Zboží s informací o dostupnosti "vyprodáno" již není a na 99% nebude v nabídce.

Zboží s informací o dostupnosti "momentálně nedostupné" není aktuálně na harmonogramu výrobce, ale časem se velmi pravděpodobně opět vrátí do nabídky. Každý výrobce nevyrábí vše neustále a čekací doba může být i několik měsíců. 

Dostupnost investičního stříbra

Aktuálně chybí na trhu stříbrný granulát, většina investičního stříbra je nedostupná a ceny mohou velmi rychle růst a zboží bude nedostupné!

Prodejna otevřena

Od 22.8. do 26.8.2022 bude prodejna uzavřena z důvodu dovolené!!!

Od 30.5. bude otevřena prodejna. Zboží skladem je možné zakoupit na místě v hotovosti. 

Prodejna:
Radlická 738/36, Praha 5 Smíchov

zastávka metra B Anděl (východ směr Nádraží na Knížecí, Ženské domovy) 100 m pěšky, autem možné krátce zastavit (zóny, místo k zastavení ve většině případů ihned před domem)

Otevírací doba:

prázdninový provoz

Pondělí: 9:00 - 12:30, 14:00 -16:00
Úterý: 9:00 - 12:30, 14:00 -16:00
Středa: 8:00 - 12:30, 14:00 -17:00
Čtvrtek: 9:00 - 12:00, 14:00 -16:00
Výdej zboží

Výdej zboží:
Radlická 738/36, Praha 5 Smíchov, zastávka metra Anděl (východ Ženské domovy) 100 m, autem možné krátce zastavit (zóny, místo k zastavení ve většině případů ihned před domem)

Výdejna bude otevřena 11.4.2022

Prozatím se zde bude vydávat pouze zboží objednané den předem (nejlépe přes eshop). Na místě nejsou žádné zásoby. V několika následujících týdnech bude zboží vystaveno a bude otevřena plnohodnotná prodejna. Platit je možné hotově nebo převodem.

Otevírací doba:

Pondělí: 13 - 16

Úterý: 13 - 16

Středa: 13 - 16

Čtvrtek: 9 - 12